Drie stoelen aan de Madijk in Eelderwolde

Afgelopen week is aan de Madijk in Eelderwolde in het natuurgebied De Onlanden het kunstwerk de Drie Stoelen geplaatst, van kunstenares Ryan Horstman.IMG_9788

 

 

Fietsers en wandelaars kunnen op het kunstwerk plaatsnemen om het kleurrijke uitzicht te bewonderen. Horstman is tot het ontwerpen van De Drie Stoelen geïnspireerd door het project ‘De historische verhalenroute’ in 2012. Dat vertelde de historie van Eelde-Paterswolde en Eelderwolde aan de hand van kunstwerken.

Tot voor 1870 was de Madijk de enige route van Eelde naar Groningen.

Horstman heeft een duidelijk beeld en gevoel bij die tijd: “Ik zie voor me hoe mensen met zware spullen sjouwen en ploeteren met zichzelf, kinderen en goederen,” vertelt ze. “Soms dragen ze spullen op hun rug, of ze trekken een kar. Als ze geluk hebben is er een paard met wagen. De kleding en schoenen zijn niet waterdicht, en tegen de zon is weinig bescherming. Mensen uit deze tijd werkten hard onder moeilijke omstandigheden. Ik wil deze mensen postuum een robuuste en sobere stoel aanbieden om even op uit te kunnen rusten.”

Het gebieden De Onlanden ligt tussen Groningen, Eelde en het Leekstermeer. Tot de herinrichting van het gebied van 2000 tot 2014 was het een weideveengebied, met kleinschalige, natte graslanden. Omdat het door de natheid ongeschikt was voor agrarische doeleinden, werd het vroeger al ‘onland’ genoemd. De plannen met het gebied zijn een voortvloeisel van de wateroverlast die Noord-Nederland in 1998 trof. Door de herinrichting als waterbergingsgebied houden de inwoners van de stad Groningen droge voeten.

Het gebied heeft inmiddels hetzelfde karakter als vóór 1870: dat van een beekdallandschap en een paradijs voor vogels en andere dieren. Vorige week zijn er zelfs otters geboren.

Later deze zomer is de officiële, feestelijke onthulling van het kunstwerk.

 

BRON: Tynaarlo gemeentepagina #30

Zelf rechtstreeks de Tynaarlo gemeentepagina ontvangen, kan door je mailadres door te geven aan de gemeente via deze link

Reacties zijn gesloten.