Radio interview over huiszwaluw in Ter Borch

di
27
mrt2018

Dit is geen eigen activiteit maar de informatie willen we graag delen

Vanaf 07.20

Locatie: Radio Noord (RTVNoord Radio)

radio

Natuurmonumenten

NATUURMONUMENTEN EN TER BORCH OMARMEN DE HUISZWALUW  

Op 27 maart om 7.20 en 7.50 op Radio Noord (RTV Noord) een interview met boswachter René Dantuma.

Natuurmonumenten en de woonwijk Ter Borch gaan samen zorgen voor de Huiszwaluw. Deze bijzondere vogel komt de komende weken uit tropisch Afrika weer naar ons land en staat bekend als de brenger van geluk. De Huiszwaluw heeft het moeilijk en is in 40 jaar tijd met 80% afgenomen. De hoogste tijd voor actie in het  ‘Jaar van de Huiszwaluw!’

Wie kent hem niet de Huiszwaluw? Ook wel de vliegende Orca genoemd. Een schitterende zwart-witte vogel die met zijn kwetterende zang tussen de huizen door vliegt. De huiszwaluw bouwt van klei en zand een komvormig nest onder overstekende daken. Huiszwaluwen vangen enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten. “Juist hier gaat het mis” zegt René Dantuma, boswachter voor Natuurmonumenten in De Onlanden. “Door de 80% afname van insecten hebben de zwaluwen het erg zwaar in ons land. Alleen de natte natuurgebieden zoals de Onlanden geven de Huiszwaluwen nog het voedselaanbod dat ze nodig hebben om te overleven en hun jongen groot te brengen. Daarnaast geven kunstnesten aan woningen de Huiszwaluw net dat nestje dat ze nodig hebben!”

Kortom; een bijzondere kans voor de bewoners van Eelderwolde, om als goede buren van De Onlanden de Huiszwaluw een plek voor hun nest te kunnen geven aan hun woning.

Het wordt daarom een bijzondere actie om de Huiszwaluw dit jaar echt te omarmen in uw woonomgeving. De aftrap van de actie zal plaatsvinden op 12 april om 20.00 in De Onlanderij in Eelderwolde. Boswachter René Dantuma zal u tijdens een presentatie alles vertellen over deze bijzondere vogel en hoe u zelf kan helpen om deze brenger van geluk een plekje aan uw huis te geven.

Ook de jonge beschermers wordt gevraagd om in actie te komen! Op zondag 15 april om 13.30 op de Onlanderij kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar helpen om modderpoelen te maken voor de Huiszwaluw. Voorafgaand zal de boswachter een bijzonder verhaal vertellen waarbij je alles leert over het leven van de Huiszwaluw. Deelname is gratis en aanmelden verplicht op www.natuurmonumenten.nl

Bij beide activiteiten heeft u daarnaast de kans om een gratis kunstnest ter waarde van €. 22,50 te bemachtigen als u lid wordt van Natuurmonumenten. De voorraad is beperkt dus op=op.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Bart Zwiers, telefoon (06) 55825103

Download evenement naar agenda

Reacties zijn gesloten.