Theatervoorstelling Kiemkracht bij De Onlanderij

ma
16
mei2016

Dit is geen eigen activiteit maar deze informatie willen wij graag delen.

Locatie: De Onlanderij

Madijk 1, Eelderwolde

9,00

Peer Group

Theatergezelschap Het Houten Huis, locatietheatergezelschap PeerGrouP en Gienke Deuten van Gouden Haas spelen op 16 mei try-outs van hun nieuwe voorstelling Kiemkracht (9+) bij boerderij de Onlanderij in Eelderwolde. De première vindt plaats op 10 juni op het Terschellingse Oerol. Kiemkracht is een muzikale openluchtvoorstelling over de wereldzadenbank op Spitsbergen. Maar wat nou als deze gigantische bunker van ijs begint te smelten?KKT_beeld_web_RGB

Loslopende ijsberen
Tien jaar geleden las regisseur Gienke Deuten over de bouw van een grote opslag voor granen en zaden op Spitsbergen. Deze bunker is een internationale genenbank waar alle soorten landbouwzaden ter wereld worden bewaard zodat deze na mogelijke wereldrampen behouden blijven. Gienke Deuten: “Het idee dat we een back-up hebben van onze landbouw wanneer onze aarde onbewoonbaar wordt verklaard, vind ik fascinerend. Ik las dat de zadenbank ook nog eens wordt ‘bewaakt’ door loslopende ijsberen. Ik probeer me dat meteen heel praktisch voor te stellen. Hoe komt een overlevende vanuit een wereldramp in Afrika in hemelsnaam op Spitsbergen, en wat doet hij dan met die ijsberen?” 

De Onlanderij
De Onlanderij in Eelderwolde ligt bij natuurgebied De Onlanden, aan de rand van Groningen Stad. Hier ontwikkelt Natuurmonumenten samen met buurtgenoten een unieke ontmoetingsplek. Nieuw is de Boswachtersschuur, waar bezoekers informatie vinden over bijvoorbeeld de vele vogels en hoogtepunten van het gebied. Samen met buurtbewoners is een moestuin aangelegd, waar gezaaid, gewied en later dit seizoen geoogst wordt. De Onlanderij is kortom een unieke plek met veel kiemkracht. Natuurmonumenten organiseert aanvullend op de theatervoorstellingen activiteiten van OERRR, zoals vuur maken en zaadbommetjes gooien. 

Na de try-outs van 16 mei bij De Onlanderij gaat Kiemkracht op tour door Nederland. De landelijke première vindt plaats op 10 juni op het Oerol Festival. Daarna reist de voorstelling deze zomer langs festivals als Simmerdeis in Drachten, Festival der Aa in Schipborg en Over het IJ in Amsterdam. De gezelschappen sluiten de tour weer af bij De Onlanderij van 22 t/m 24 juli 2016. Naast de vrije voorstellingen op festivals speelt Kiemkracht ook nog 20 keer als schoolvoorstelling. Er komen maar liefst 60 klassen kijken.

Kiemkracht
Niet ver van de Noordpool liggen in een bunker van ijs twee miljoen plantenzaden opgeslagen. Een ijsbeer houdt de wacht. Maar al gauw begint het ijs onder zijn voeten te smelten en de bunker begint te lekken. Aan de horizon verschijnen mensen. Een werkloze supermarktmanager tikt de ijsbeer op zijn schouder. Of hij alsjeblieft bij de bunker naar binnen mag… 

Krachtige samenwerking
Voor Kiemkracht bundelen PeerGrouP, Gienke Deuten en Het Houten Huis hun krachten. Maatschappelijke betrokkenheid en ecologie zijn gezamenlijke thema’s die de drie met elkaar verbinden. De PeerGrouP is heer en meester op het gebied van locatievoorstellingen op onalledaagse plekken. Daarnaast sluiten de fysieke speelstijl en de muziek in de voorstellingen van Gienke Deuten, naadloos aan bij Het Houten Huis. Dit is zichtbaar in de beeldtaal die zij samen met Elien van den Hoek heeft ontwikkeld in voorstellingen als Vuurtoren Wacht en Beet!

Kiemkracht - Het Houten Huis/PeerGrouP/Gouden Haas
De Onlanderij, Eelderwolde
16 mei 14:00 uur & 16:30 uur
22 juli 19:30 uur | 23 juli 14.30 & 19.30 uur | 24 juli 14.30 & 16.30 uur
Tickets: www.peergroup.nl

hethoutenhuis.org | peergroup.nl | goudenhaas.nl

Speellijst

16 mei De Onlanderij (try-out), Eelderwolde De Onlanderij
2 t/m 4 juni Karavaan (try-out), Alkmaar
10 t/m 19 juni Oerol (première), Terschelling
24 en 25 juni Simmerdeis, Drachten
2 en 3 juli Festival der Aa, Schipborg
13 t/m 17 juli Festival Over het IJ, Amsterdam
20 juli Duurzaamheidscentrum Assen
22 t/m 24 juli De Onlanderij, Eelderwolde De Onlanderij

Download evenement naar agenda

Reacties zijn gesloten.