Elk huishouden krijgt een aparte container voor plastic-, metaal- en drankverpakkingen

Het gemeentebestuur van Tynaarlo gaat de inwoners motiveren hun huishoudelijk afval een stuk beter te scheiden. Dat kan goed, want in de grijze containers zit in onze gemeente gemiddeld 54% oud papier, glas, textiel, gft en plastic-, metaal- en drankverpakking. Dat is afval dat apart aangeboden moet worden en dus niet in de grijze container thuishoort. Hierdoor bieden we per jaar 121 kilo restafval aan. En scheiden we gemiddeld maar 68% van ons afval. Dat kan beter, In de gemeente Midden-Drenthe is dat bijvoorbeeld 76%. Het gemeentebestuur wil door beter scheiden het restafval in 2020 van 121 kilo terugbrengen tot maximaal 100 kilo. Het scheidingspercentage gaat daarmee omhoog van 68% in 2017 naar 75% in 2020.

“We moeten er flink tegenaan,” zegt wethouder Henk Lammers, “maar die doelen zijn echt goed haalbaar. Kijk bijvoorbeeld maar naar de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek. Daar bood het gemiddelde huishouden vorig jaar in plaats van onze 121 kilo maar 74 kilo restafval aan. Dan moet hier 100 kg over twee jaar haalbaar zijn.” Hoe gaat de gemeente ons motiveren nog beter te scheiden? “De gemeenteraad heeft daarvoor vorig jaar enkele heel belangrijke besluiten genomen,” zegt Lammers: “Elk huishouden krijgt een aparte container voor plastic-, metaal- en drankverpakkingen. Gft in de gft-container aanbieden wordt gratis. Naast een vast tarief gaat iedereen per kilo betalen, en een bedrag per keer dat hij zijn grijscontainer aan de straat zet. Uit onderzoek blijkt dat dit goed werkt.”

B&W gaan nu bestuderen wat voor komend jaar de tarieven voor het aanbieden van restafval zouden moeten zijn. De uitkomsten daarvan leggen ze de gemeenteraad eind dit jaar met de ontwerpbegroting 2019 voor. De gemeenteraad stelt de tarieven vast.

Reacties zijn gesloten.