Ter Borch

Ter Borch – kruispunt van stad en land

Ter Borch ligt tegen Groningen aan, maar valt onder Drenthe (gemeente Tynaarlo). De stad dichtbij, het natuurgebied De Onlanden eveneens.

De gemeente Tynaarlo werkt hard aan de realisatie van Ter Borch in Eelderwolde. In deze nieuwe woonwijk zullen uiteindelijk circa 1.250 woningen gebouwd. Ter Borch bestaat uit de deelgebieden Groene Lint, Tuinwijk, Waterwijk en RieTer Borchtwijk. De Tuinwijk, het Groene Lint en Waterwijk zijn inmiddels grotendeels gereed. De realisatie van de Rietwijk is begonnen.

Een bijzonder onderdeel van het Masterplan van Ter Borch vormen de zogenaamde repeterende bebouwingsstrips. Dit is een structuurelement van Ter Borch. De bebouwingsstrip komt in het plan terug op drie verschillende plekken van de wijk. Tussen het riet in de Rietwijk, tussen het groen in de Tuinwijk en in het water van de Waterwijk. Daarmee dragen de bebouwingsstrips bij aan het spel met de drie woonmilieus van Ter Borch. De bebouwingstrips zijn goed zichtbaar vanaf de hoofdroute door Ter Borch en ook vanaf de fiets- en wandelroutes langs het Omgelegde Eelderdiep. De drie strips bestaan uit identieke bouwvolumes waarvan alleen de lengte verschilt, afhankelijk van de situatie. Een tweede verschil is de wijze waarop de overgang van bebouwing naar omgeving wordt uitgewerkt: in de vorm van houten steigers in Rietwijk, terrassen en borders in Tuinwijk en kades in Waterwijk.

 

Historisch perspectief:
De naam Ter Borch komt voort uit de geschiedenis van Lemferdinge (Paterswolde, buitenplaats).

De oudste vermelding stamt uit 1447, wanneer Steven ter Borch bij zijn huwelijk met Grete van Echten de ‘Hof tho Lemferdinck’ van zijn ouders krijgt. Twee eeuwen bleef het in het bezit van de familie Ter Borgh, later Van Dulmen. Daarna is het een komen en gaan van eigenaren.

Lemferdinge te Paterswolde is één van de oudste buitenplaatsen in de voormalige gemeente Eelde. De geschiedenis gaat met zekerheid terug tot de vijftiende eeuw, maar is vermoedelijk ouder. In de achterliggende eeuwen heeft de buitenplaats vele illustere eigenaren/bewoners uit de Gronings/Drentse geschiedenis gekend zoals Ter Borch, Van Dulmen, Van Welvelde, Nijsingh, Von Dörnberg Heiden, Warmolts, Dumonceau, De Sigers ther Borch, Clant Bindervoet, De Marees van Swinderen en het echtpaar Bähler-Boerma. Eén van de bekendste en nog steeds tot de verbeelding sprekende namen is die van Dumonceau, eigenaar van de buitenplaats van 1796 tot 1811.

Breder perspectief:
De wijk Ter Borch is onderdeel van de wijk ‘Eelderwolde’ van de gemeente Tynaarlo.
Het CBS weet over Eelderwolde, per 14 december 2014 te melden:

Aantal inwoners = 2.010 (1.040 mannen en 970 vrouwen)

Leeftijd 0-15 (35% = 704)
Leeftijd 15-25 (6% = 121)
Leeftijd 25-45 (30% = 603)
Leeftijd 45-65 (24% = 482)
Leeftijd 65 of ouder (4% =80)

Aantal huishoudens = 620, bevolkingsdichtheid = 434 inwoners per km2

Personenauto’s jonger dan 6 jr = 345, van 6 jaar en ouder = 495, personenauto’s per huishouden = 1,35, aantal motoren = 40.

Reacties zijn gesloten.