Naar de inhoud springen
Wist je dat?
- Waarschijnlijk wist je dit al lang. De gemeente heeft via www.terborch.info een kanaal waarop zij informatie over de ontwikkelingen in en om Ter Borch deelt.
- Wat zijn de regels waar hondenbezitters rekening mee moeten houden? Een hond moet binnen de bebouwde kom altijd worden aangelijnd. Hondenpoep moet zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden opgeruimd. Wie zich niet aan deze regels houdt krijgt in de eerste plaats een waarschuwing. Gebeurt het nog een keer dan volgt een boete van € 90.
- Controleer altijd op teken na een verblijf in de natuur of tuin. Verwijder een teek binnen 24 uur; de kans op de ziekte van Lyme is dan heel klein. Verschijnt er binnen 3 maanden een rode ring op uw huid of krijgt u griepachtige verschijnselen? Ga dan naar uw huisarts. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met een antibioticumkuur. Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is.
- Wat is nu eigenlijk, zo’n ecologische voetafdruk? Iedereen heeft een stukje van de Aarde nodig om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld voedsel te verbouwen, afval te laten verwerken, kleding te produceren of brandstof te creëren om naar het werk te kunnen reizen. Per persoon hebben we op Aarde ongeveer vier voetbalvelden beschikbaar. De gemiddelde Nederlander gebruikt er wel twaalf (ruim zes hectare). Je de eigen ‘footprint’ kan bepalen op de website https://www.tynaarlo.nl/wonen_en_leven/duurzaamheid/voetafdruk_tynaarlo/. Wethouder Miriam van Dijk scoorde 6,78 hectare. Scoor jij beter (dus minder)? Probeer het eens.
- Er in 2016 veel jeugd in onze postcode woont? In 9766 wonen 250 kinderen van 0-4 en 300 van 5-9 en 185 van 10-14 en 85 van 15-19.
- Hier 8 nuttige tips voor schoonmaken zonnepanelen:
- Inspecteer circa 3 keer per jaar de zonnepanelen. Wees vooral alert op dikke vogelpoep. Eén grote klodder op één zonnepaneel kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%.
- Zie je geen dikke klodders en is het betreden van het dak risicovol, gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen af te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt ervoor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. De meeste stof komt dan wel los. Komt er uit uw kraan extreem hard water, reinig uw zonnepanelen dan met regenwater. Gebruik bijvoorbeeld een hogedruk plantenspuit. Dit zijn plantenspuiten die vaak gebruikt worden voor pesticiden.
- Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen.
- Reinig de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.
- Is uw dak goed bereikbaar (bijvoorbeeld plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Voor sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Wij gebruiken bijvoorbeeld het middel van BioFair waarbij plantaardige suikers zijn gebruikt in plaats van aardoliën. Ook zonder reinigingsmiddel kunt u overigens al veel bereiken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak ze droog.
- Gebruik geen schuurmiddelen met metaal (Brillo), die tasten namelijk het glas aan. Gebruik ook geen schuurmiddel zoals Cif of schuursponsjes. Dit kan krasjes achteraten en heeft een negatieve invloed op de prestaties. En gebruik zeker geen hoge drukreiniger. De hoge druk geeft het risico dat er water tussen de cellen en glas komt.
- Is uw dak lastig bereikbaar en ziet u vuilresten, neem geen risico’s met het betreden van het dak. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar u de tuinslag op kan aansluiten.
- Betreed uw schuine dak alleen met een valbeveiliging.
- Het waterbedrijf Groningen een aantal tips heeft voor milieuvriendelijk onkruidbestrijding.
- Groene aanslag schrob je gemakkelijk van het terras met heet water, of gebruik een hoge drukspuit
- Veeg regelmatig de verharding: je veegt dan zand en zaden weg.
- Onkruid tussen de tegels sterft af als u er kokend water over giet.
- Met slechte compost worden slechte onkruidzaden (en soms ook ziekten) in de tuin gebracht. Gebruik alleen gegarandeerd kiemvrij materiaal.
- Schoffel niet te vaak, want zo maak je steeds een nieuw kiembed voor onkruidsoorten. Het is beter onkruid te plukken, zodat de wortel meekomt.
- Veel huizen in de wijk verkocht worden aan andere wijkbewoners? Eenmaal in Ter Borch wonen, betekent blijkbaar ‘er blijven’. Laat ons dus weten als je jouw huis wilt verkopen. Wie weet ben je snel je huis kwijt aan een andere Ter Borch bewoner. Dat kan via info@bewonersvereniging-terborch.nl en via de whatsapp groepen.
- Er een klachtenregeling van de gemeente Tynaarlo is? Inwoners die na contact met de gemeente niet tevreden zijn over de dienstverlening, kunnen een klacht indienen. Bijvoorbeeld als de gemeente afspraken niet nakomt, brieven niet beantwoordt of geen (volledige) informatie geeft over een bepaald onderwerp. En ook als de inwoner het contact met een medewerker of bestuurder als onprettig heeft ervaren. Op www.tynaarlo.nl staat hoe de klachtenregeling, in de rubriek ‘Gemeente’, tabblad ‘Service, inspraak en klachten’. De klachtencoördinator van de gemeente is telefonisch bereikbaar via het algemene nummer: 0592-266662.
- Het nieuwe bestemmingsplan Eelderwolde Ter Borch bij veel bewoners de wenkbrauwen doet fronsen maar er ook veel bewoners zijn die geen idee hebben waar dit over gaat. Wil je weten wat er speelt, kijk dan regelmatig op de website van de gemeente of op de nieuwspagina van deze website. Laat je goed informeren en beslis of je het eens bent met de wijzigingen of niet. Ben je het NIET eens met de wijzigingen dan kan je dat laten weten door een ‘zienswijze’ in te dienen bij de gemeente. Als je deze zienswijze niet indient, betekent dit dat je akkoord bent. Een zienswijze moet uiterlijk 28 april zijn ingediend.
- Er twee whatsapp groepen bestaan die zeer de moeite waard zijn als je wilt weten wat er gebeurt in Ter Borch. Het melden van onveilige situaties en verloren/gevonden zaken gaat via de groep ‘Ter Borch’. Alle overige zaken die interessant zijn voor bewoners van Ter Borch gaan via de groep ‘Whatsappening @ Ter Borch’.
- Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de buurt? Meld je aan bij de nieuwsbrief van www.overheid.nl. Je kunt je abonneren op allerlei informatie die betrekking heeft op jouw gebied, bijvoorbeeld straal van 1500 meter rondom een bepaalde postcode. Dit is zelf in te stellen.
- De oud papier container aan de Ter Borchlaan (tussen de bomen bij de parkeerplaats) opbrengst geeft voor Corsowijk Eelderwolde?
- De inkoopactie zonnepanelen de hoogste kortingsstaffel (7%) heeft bereikt. Meer dan 10 leden hebben zonnepanelen aangeschaft via deze actie.
- Er bijna 20 bewoners zich actief inzetten voor de Bewonersvereniging maar we toch nog versterking zoeken? Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met de Marcel Ruwiel (voorzitter@bewonersvereniging-terborch.nl).
- Er twee oefen4mijl lopen door de commissie Activiteiten zijn georganiseerd. Op het parcours door de Onlanden hebben een aantal bewoners met elkaar al vast de 4 mijl gelopen.
- Er ook op Linkedin een Ter Borch groep is waar zakelijke Ter Borchers elkaar ontmoeten?
- Wist je wat op Marktplaats aangeboden wordt door bewoners uit Eelderwolde.
- Er een nieuwsbrief over de Onlanden is en deze hier ook te vinden is.
- De gemeente Tynaarlo ook een nieuwsbrief heeft en die ‘gemeentepagina’ noemt. Zo blijf je op de hoogte van wat de gemeente wil delen. Vorige edities vind je via deze link en aanmelden (gratis) kan daar ook: http://www.tynaarlo.nl/gemeente/publicaties/gemeentepagina/gemeentepaginas
- De bewonersvereniging via Twitter laat weten wat er in de buurt gebeurt. Volg ons en blijf ook op de hoogte. @BewVer_TerBorch
- Er op dit moment huizen in Eelderwolde te koop zijn? Zie Funda.nl en Jaap.nl
- Er een aantal mannen via Whatsapp communiceren als zij willen/gaan fietsen op de racefiets? Jij daar ook bij kan aansluiten via aanmelden@bewonersvereniging-terborch.nl onder vermelding van je mobiele nummer. Je wordt dan toegevoegd aan de whatsapp groep Fietsen.
- Er een aantal mannen via Whatsapp communiceren als zij willen/gaan fietsen op de mountainbike? Jij daar ook bij kan aansluiten via aanmelden@bewonersvereniging-terborch.nl onder vermelding van je mobiele nummer. Je wordt dan toegevoegd aan de whatsapp groep BVTB MTB.
- Er een aantal mannen via Whatsapp communiceren als zij willen/gaan hardlopen? Jij daar ook bij kan aansluiten via aanmelden@bewonersvereniging-terborch.nl onder vermelding van je mobiele nummer. Je wordt dan toegevoegd aan de whatsapp groep BVTB RUN.
- De dames hardlopers dit doen via aanmelden@bewonersvereniging-terborch.nl en ook zij een whatsapp groep hebben.
- Vanaf 1 april 2015 de drinkpakken (van bijv. zuivel en frisdrank) bij het plastic in de doorzichtige zakken aangeboden kan worden? Luiers horen gewoon in de grijze container. Twijfel je over wat waarin hoort? Kijk dan op http://www.afvalscheidingswijzer.nl/afvalscheidingswijzer/afvalscheidingswijzer/home/zoek?init=true
- Er een Vereniging van Volksvermaken in Eelde is met een leuk jaarprogramma. Kijk voor het jaarprogramma op hun website